Bevattningsförbud i Moheda

Bevattningsförbud i Moheda, Torpsbruk, Lidnäs, Vislanda, Grimslöv, Lönashult, Torne och Hulevik.

I och med låga grundvattennivåer har vi beslutat att tillsvidare införa bevattningsförbud för kommunalt vatten i orterna Moheda, Torpsbruk, Lidnäs, Vislanda, Grimslöv, Lönashult, Torne och Hulevik. Det är därmed inte tillåtet att använda kommunalt vatten för:

 • Bevattning av gräsmattor, blommor och dylikt med spridare eller slang. Vattning med vanlig vattenkanna är tillåtet.
 • Att bevattna fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande.
 • Att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler. Detta gäller alla pooler, även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.
 • Biltvätt hemma

Tips på hur vi kan spara vatten

 • Diska inte under rinnande vatten. Använd diskpropp eller diskbalja istället. Vid diskning under rinnande vatten i 10 minuter går det åt 120 liter vatten.
 • Fylla disk- och tvättmaskinerna innan de körs. Skölj inte av porslinet i onödan innan det ställs i diskmaskinen och använd gärna kortprogram. Diskmaskinen förbrukar cirka tio liter vatten per disk och tvättmaskinen behöver cirka 50 liter vatten för en tvätt.
 • Duscha inte så ofta och duscha kortare tid. Använd snålspolande munstycke. Stäng av vattnet i duschen under tiden du tvålar in dig. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
 • Bada inte i badkar.
 • Låt inte kranen stå på när du borstar tänderna. Om kranen stängs av under tre minuter sparas närmare 36 liter vatten.
 • Stäng av vattnet till ditt fritidshus om det är obevakat. Frostsäkra vattenledningarna och undvik läckor.
 • Laga läckande toaletter och droppande kranar. På ett år kan en läckande toalett förbruka 400 000 liter vatten. Ur en droppande vattenkran rinner det ut 15 000 liter vatten per år. 5 liter vatten per minut sparar du genom att byta till snålspolande duschmunstycken, kranar och toalettstolar.
 • Tvätta inte bilen hemma. Åk till en riktig biltvätt, där samlas det smutsiga vattnet upp, renas och återanvänds.
 • Spola inte för att få kallt vatten. Ställ en kanna med vatten i kylskåpet istället.
 • Samla regnvattnet i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning. Du kan också samla upp vatten i baljor när du duschar och använda det till bevattning. De små mängderna av schampo skadar inte växterna

Källa www.alvesta.se

Du gillar kanske också...